Kam Kwan Jong

Navn: Kam Kwan Jong
Grad: 6. dan

Taekwondo erfaring:
Jeg er født og opvokset i Hong Kong, hvor jeg begyndte at træne Tai Chi hver morgen kl. 06 I et gammelt tempel hvor min mormor var tilknyttet. Som 12-årig begyndte jeg at træne Shaolin Kung Fu (Hung Ga og Wung Shu) og mange af mine klassekammerater trænede også forskellige kampsportsgrene som Karate, Kung Fu, Thaiboxing, Taekwondo osv. Kamsport var aldrig nok for mig – imens jeg trænede Kung Fu 3 gange om ugen og Karate 2 gange om ugen, var jeg også svømmeinstruktør og deltog tit i marathonsvømning. Det var et lidt hårdt program at både passe skole og træning, så jeg var nødt til at droppe Karate men jeg har brunt bælte.

Taekwondo var alvorligt i gang i 1972 og en af mine klassekammerater som trænede ITF Taekwondo ved YMCA spurgte mig, om jeg ikke havde lyst til at kigge forbi, og se hvad de lavede. Fra den dag begyndte jeg at træne Taekwondo og har gjort det lige siden. Så jeg trænede Kung Fu og Taekwondo og arbejdede som stuntmand i kung fu B-film. Det var meget sjovt og man tjente 2 kr. per scene, men husk – det var mange penge dengang! Det var fuld kontakt og når stjernerne spurgte om det “gjorde ondt” skulle man altid sige nej, ellers blev man fyret med det samme, haha.

I 1976 rejste jeg til Holland for at besøge min familie og der mødte jeg Master Lee og Master Choi i min families restarurant. Dengang var Master Choi landstræner i Danmark og han præsenterede WTF for mig. Jeg rejste derefter rundt i Europa og i 1978 kom jeg til Danmark, hvor jeg mødte min kone og slog mig ned. I 1980 fik vi en datter, Mimi, som også træner taekwondo og har 2. dan. Hun har bl.a. været junior danmarksmester i teknik.

Jeg startede i Århus Taekwondo Klub, hvor jeg også var instruktør og stiftede i 1981 Odder Taekwondo som havde over 70 medlemmer. I 1985 flyttede min familie og jeg til Skive, hvor jeg var instruktør i Skive Taekwondo Klub frem til 1996. Herefter flyttede vi tilbage til Århus, hvor jeg var instruktør i Viby Taekwondo Klub indtil 2006. Jeg har også været aktiv kamp- og teknikdommer samt undervist i mange forskellige klubber i Jylland.

Jeg har altid haft stor interesse i kamp og var selv kæmper i nogle år. Jeg har også været instruktør på påske- og sommerlejre samt danfortræningsinstruktør i mange år. I 2005 var jeg på Kukkiwon International instruktørkursus i Korea og i dag sidder jeg i Teknisk Udvalg hos forbundet med Axel Trillingsgaard som leder.

Uddannelse og arbejde
Jeg har gennem tiderne haft alle mulige jobs som bl.a. specialarbejder på en fabrik, tjener, selvstændig restaurantejer, møbelsælger osv. Men jeg blev senere uddannet som pædagog arbejdede efterfølgende i en børnehave.
Men som 34-årig i 1992 fik jeg desværre konstateret kronisk leukæmi og har kæmpet mod sygdommen siden da. Den var ikke så aggressiv i begyndelsen, men det har været hårdt med de mange kemo-kure hvert år. Efter endt behandling er jeg dog altid kommet i form igen og gået på arbejde, trænet og undervist i Taekwondo.
Sygdommen blev dog mere voldsom og i 2006 måtte jeg gå på førtidspension. Min stærkeste vilje er at leve, og jeg vil kæmpe videre og fortsætte med at træne, undervise, være dommer og rådgive. Altafgørende er mit helbred.

Interesser
Taekwondo er ikke bare en livsstil, men livet i mig med kød og blod. Jeg elsker at træne og undervise og arbejde med mennesker, det motiverer mig til at fortsætte. Jeg kigger på hvordan hver enkelt udøvers stil og kropsbygning er, og hvad deres behov er for at forbedre deres teknik. Derfor arbejder jeg meget med teknik både indenfor kamp og Poomse, hvordan man kan gøre det bedre eller mere effektivt osv. Det er vigtigt for mig at holde mig aktiv og opdateret med Taekwondos udvikling.

Fremtid
Selvom min krop ikke altid er på toppen, så brænder min sjæl for Taekwondo og det er mit ønske at inspirere andre til at kæmpe for sine mål og derfor har jeg oprettet ”Jongs Taekwondo Fond”.
Formålet med fonden er at støtte klubberne med f.eks. pokaler til “bedste fighter/tekniker” og lign. til begynder-/talent- og mombæltestævner.
Jeg ønsker at fonden vil styrke interessen og motivationen til at have det sjovt og være stolt af sin træning. En lille betydning som kan gøre en stor forskel.
Fonden er udelukkende finansieret af mine egne midler fra mit arbejde indenfor Taekwondo gennem set seneste. Det bliver officielt 2011, mere info er på vej.

Til sidst håber jeg alle altid møder op med et smil og får en masse sjove oplevelser!

Stafetten giver jeg videre til Brian Rex Hansen, 5. dan Ålborg Taekwondo Klub. Han er en person som altid er glad og har masser af energi. Han har meget stor kompetence indenfor Taekwondos udvikling og har været en af Teknisk Udvalgs medlemmer i mange år. Alle kan lære noget fra ham.

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE